De nutcracker; wie is dat eigenlijk?

De nutcracker; wie is dat eigenlijk?

De notenkraker, we zien hem overal en in Amerika is het niet los te zien van kerst, maar wie of wat is dat eigenlijk? Wij deden onderzoek.

We moeten helemaal terug naar Seiffen, Duitsland in de 17e eeuw.

Volgens de overlevering woonde er een rijke en eenzame boer in het Ertsgebergt. Met kerst at hij alleen noten omdat hij zo gierig was. Hij was alleen zelf te lui om er ook maar één te kraken, dus hij beloofde een beloning aan degene die erachter kwam hoe je noten kon kraken zonder daarvoor moeite te doen. Diverse mensen kwamen met ideeën, maar niets leek goed genoeg te zijn.
Een oude poppenmaker maakte toen een knappe, kleine man in mijnwerkers-kostuum. Zijn grote mond, harde kaken en sterke tong waren gemaakt om noten te kraken.
De rijke boer was hier zo enthousiast over dat hij helemaal soft werd, zijn noten weggaf en in het hele dorp werd kerst gevierd.

De traditionele notenkraker is ongeveer 35 cm groot en werd in ongeveer 130 stappen gemaakt uit hout.[1] In Duitsland staan de poppen symbool voor geluk en weren ze boze geesten.

Sinds die tijd hebben de poppen steeds meer bekendheid gekregen, ze werden vaak weggegeven en zo werd het verbonden met kerst. Wanneer die verbondenheid écht ontstond is niet duidelijk, historisch gezien zijn noten en notenkrakers verbonden aan verschillende vieringen, Halloween werd vroeger in delen van Engeland en Schotland bijvoorbeeld ‘Nutcrack Night’ genoemd.

Na de Tweede Wereldoorlog namen Amerikaanse soldaten de poppen mee naar huis als souvenirs. Dit sloot aan bij de al bekende balletvoorstelling ‘The Nutcracker and the Mouse King’, wat om notenkraker soldaat ging.

Sinds die tijd zie je steeds meer varianten van de Notenkraker. De variaties zijn eindeloos en veel mensen verzamelen ze. Ze figureren in veel kerstfilms en ondanks hun over het algemeen norse blik, brengen ze gezelligheid met zich mee.

Tot slot: kun je er nou geen genoeg van krijgen, bezoek het notenkraker museum in Neuhausen, waar een notenkraker van ruim 10 meter hoog te vinden is. Ook is er elk jaar een Notenkraker festival.

Gaat dit nou iets te ver, maar vind je het wel leuk om iets van dit inmiddels onlosmakelijk met kerst verbonden figuurtje in huis te halen, hang dan een notenkraker in je kerstboom (zie onze webshop)!

 

[1] www.nussknackermuseum-neuhausen.de

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.